Sałatka z czarną fasolą konserwową, kukurydzą i serem pleśniowym
Składniki
- 1 puszka fasoli czarnej konserwowej Rolnik
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Rolnik
- 1 opakowanie sera pleśniowego np. typu Roquefort (tu możesz dowolnie eksperymentować)
- natka pietruszki
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kulinarna wyprawa do: Meksyku
Sałatka z czarną fasolą, kukurydzą i serem pleśniowym przeniesie Ciebie i Twoich gości wprost do kolorowego, pachnącego przyprawami Meksyku. Jej podstawowym składnikiem jest fasola black kidney Rolnik - o idealnie jędrnych, niewielkich, czarnych ziarnach.
Dzisiaj powiemy Ci, jak szybko przygotować to wyraziste w smaku, sycące i bardzo zdrowe danie. Fasola obfituje w białko, błonnik, minerały, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i B, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej.
Przygotowanie
W misce umieść: drobno posiekaną pietruszkę, ser pleśniowy połamany na drobne kawałeczki oraz dobrze odcedzoną, czarną fasolę i kukurydzę. Składniki delikatnie wymieszaj. Przygotuj dressing w osobnym naczyniu, mieszając oliwę z octem balsamicznym i przyprawami. Sałatkę połóż na talerzach, polej dressingiem według uznania. Meksykańska uczta gotowa!
Z czym to się je?
- Ze świeżym pieczywem - np. pszenną bagietką lub pełnoziarnistym chlebem
- Z wrzuconymi do środka grzankami - np. czosnkowymi lub ziołowymi
- Z mięsami i różnymi potrawami kuchni meksykańskiej - jako warzywny dodatek
- Z ulubionym winem - jako zdrowa, pyszna przekąska podczas towarzyskich spotkań
Rolnik radzi
- Sałatkę mieszaj bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić ziaren fasoli i kukurydzy.
- W razie potrzeby, możesz dodać więcej soli, pieprzu czy innych przypraw.
- Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, wkrój do sałatki meksykańską papryczkę chipotle.
Czy wiesz, że...
W starożytności fasolę wykorzystywano nie tylko w kuchni. W Grecji i Rzymie służyła ona m.in. do głosowania. Białe ziarna oznaczały "tak", a czarne "nie".
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›