Rolnik

Sałatka z czarną fasolą konserwową, kukurydzą i serem pleśniowym

27 czerwca 2017

Kulinarna wyprawa do: Meksyku

Sałatka z czarną fasolą, kukurydzą i serem pleśniowym przeniesie Ciebie i Twoich gości wprost do kolorowego, pachnącego przyprawami Meksyku. Jej podstawowym składnikiem jest fasola black kidney Rolnik - o idealnie jędrnych, niewielkich, czarnych ziarnach.

Dzisiaj powiemy Ci, jak szybko przygotować to wyraziste w smaku, sycące i bardzo zdrowe danie. Fasola obfituje w białko, błonnik, minerały, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i B, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej.


Składniki


Przygotowanie

W misce umieść: drobno posiekaną pietruszkę, ser pleśniowy połamany na drobne kawałeczki oraz dobrze odcedzoną, czarną fasolę i kukurydzę. Składniki delikatnie wymieszaj. Przygotuj dressing w osobnym naczyniu, mieszając oliwę z octem balsamicznym i przyprawami. Sałatkę połóż na talerzach, polej dressingiem według uznania. Meksykańska uczta gotowa!  


Z czym to się je?

  • Ze świeżym pieczywem - np. pszenną bagietką lub pełnoziarnistym chlebem
  • Z wrzuconymi do środka grzankami - np. czosnkowymi lub ziołowymi
  • Z mięsami i różnymi potrawami kuchni meksykańskiej - jako warzywny dodatek
  • Z ulubionym winem - jako zdrowa, pyszna przekąska podczas towarzyskich spotkań

Rolnik radzi

  • Sałatkę mieszaj bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić ziaren fasoli i kukurydzy.
  • W razie potrzeby, możesz dodać więcej soli, pieprzu czy innych przypraw.
  • Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, wkrój do sałatki meksykańską papryczkę chipotle.

Czy wiesz, że...
W starożytności fasolę wykorzystywano nie tylko w kuchni. W Grecji i Rzymie służyła ona m.in. do głosowania. Białe ziarna oznaczały "tak", a czarne "nie".

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›