Rolnik

Hummus z cieciorki konserwowej z pomidorami suszonymi

Hummus z cieciorki konserwowej z pomidorami suszonymi
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 15 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa na: Bliski Wschód

Hummus to aromatyczna i bardzo pożywna pasta z ciecierzycy, wywodząca się z kuchni arabskiej. Samodzielne przygotowanie tradycyjnego hummusu wcale nie jest trudne. Co więcej, przepis możesz modyfikować wedle uznania, łącząc ciecierzycę z ulubionymi dodatkami – przyprawami, ziołami czy warzywami.

Dzisiaj podpowiemy Ci, jak przyrządzić hummus z suszonymi pomidorami. Otrzymana w ten sposób pasta jest wyrazista w smaku, subtelnie słodka, lekko kwaskowata i cudownie pachnie ziołami.


Przygotowanie

Przyrządzanie hummusu, niezależnie od wariacji smakowych, to zawsze podobny rytuał. Wszystkie składniki umieść w podłużnym pojemniku blendera i miksuj aż do uzyskania kremowej, gęstej, gładkiej masy. Otrzymaną pastę dopraw według własnego uznania, dodając więcej pieprzu czy papryki (cieciorkę bez problemu zmieszasz z przyprawami). Pyszny, naturalny hummus gotowy! 


Z czym to się je?

  • Ze świeżym pieczywem – hummus zastępuje pasztety i "gotowe" pasty
  • Z surowymi, pokrojonymi w słupki warzywami – jako alternatywa lub uzupełnienie jogurtowo-majonezowych dipów
  • Z chlebkiem pita – w tradycyjnym wydaniu
  • W naleśnikach i tortillach z wegetariańskim lub wegańskim nadzieniem
  • Na kanapce – hummus doskonale łączy się z jajkiem na twardo, świeżą kolendrą, roszponką, awokado, twardymi serami i piklami

Rolnik radzi

  • Ciecierzyca na hummus powinna być miękka, aby nie tworzyły się grudki (cieciorka konserwowa Rolnik nadaje się idealnie).
  • Użytą w przepisie pastę tahini możesz kupić gotową w słoiku (najlepiej oryginalną izraelską lub libańską) albo przyrządzić ją samodzielnie z prażonego sezamu i oliwy z oliwek.
  • Zamiast suszonych pomidorów, do pasty możesz dodać bazylię, tymianek, smażoną cebulę, wędzoną paprykę, oliwki, awokado, pieczonego buraka, a nawet… chrzan.
  • Hummus warto podawać w płytkim naczyniu po uprzednim skropieniu pasty oliwą i posypaniu jej słodką papryką, orzechami pinii, natką pietruszki, pieprzem, kminem rzymskim lub arabską mieszanką przypraw za'atar.

Czy wiesz, że...
Legenda głosi, że hummus wymyślił sułtan Saladyn w czasie wypraw krzyżowych.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›