Rolnik

Żurek domowy

Żurek domowy
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 75 minut

Składniki

  • 400 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 suszone grzybki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,2 l kwaśnej śmietany
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku

Do przygotowania polecamy nasz Żurek na zakwasie koncentrat 370 ml


Sposób przygotowania

Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na oleju. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›