Rolnik

Żurek domowy

1 kwietnia 2017

Do przygotowania polecamy nasz żurek domowy


Składniki

  • 400 g białej kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 suszone grzybki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 0,2 l kwaśnej śmietany,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta majeranku.

Sposób przygotowania

Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na oleju. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem.

Życzymy smacznego!