Pierniczki kolorowe

Pierniczki kolorowe
  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania 60 minut

Składniki

  • 120g masła
  • 600g mąki przennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Luna de Miel
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 jajko
  • lukier
  • pisaki do malowania wzorków

W garnku roztopić masło. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło, miód i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite i miękkie. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem lub ozdobić kolorowymi pisakami.

Autor: p. Angelika Szlęzak

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›