Zupa krem z soczewicy konserwowej
Składniki
- 1 puszka pomidorów całych w sosie własnym Rolnik
- 2 puszki soczewicy konserwowej Rolnik
- 1 cebula
- 1 mała śmietana 18%
- 1 mieszanka przypraw typu "jarzynka"
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- 1 kostka rosołowa (albo jedna szklanka bulionu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarna wyprawa do: Turcji
Aksamitny krem z soczewicy to flagowe danie kuchni tureckiej. Soczewica, jako warzywo strączkowe, ceniona jest za wysoką zawartość białka, błonnika, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.
Dzisiaj powiemy Ci, jak w 15 minut przyrządzić pyszną, pożywną i zdrową zupę, której podstawę stanowią ziarna soczewicy konserwowej o długości 4-5 mm. W aromatycznym, gęstym kremie zakochają się zarówno miłośnicy orientu, jak i koneserzy tradycyjnej kuchni polskiej.
Przygotowanie
W szklance wody (250 ml) rozpuść kostkę rosołową. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj całą zawartość puszki pomidorów w sosie własnym oraz przyprawy. Mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Odcedź dwie puszki soczewicy konserwowej i wrzuć ziarna na patelnię. Podgrzewaj całość przez około 5 minut. Następnie przełóż do garnka lub innego naczynia i blenduj aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem wlej do garnka (jeśli blendowałeś go w innym naczyniu), dodaj bulion, całość podgrzej i zabiel małym kubkiem śmietany. Zupa gotowa!
Z czym to się je?
- Z grzankami z białego pieczywa
- Z groszkiem ptysiowym
- Z ciepłymi, indyjskimi chlebkami naan
- Z chlebkiem pita
- Z paluszkami z ciasta francuskiego
Rolnik radzi
- Do blendowania pulpy pomidorowej najlepiej użyć blendera z funkcją szatkowania w zamkniętym naczyniu.
- Zupę możesz posypać surowym, drobno posiekanym czosnkiem, oprószyć słodką papryką, skropić sokiem z cytryny oraz polać kilkoma kroplami oliwy, by podkreślić orientalny charakter dania.
- Jeśli lubisz pikantne zupy, dodaj do kremu więcej pieprzu i ostrej papryki.
- Zimą krem podawaj gorący, a w ciepłe dni - po delikatnym podgrzaniu lub lekko schłodzony.
Czy wiesz, że...
Soczewica uprawiana jest na świecie od ponad 10 000 lat, a w Polsce od epoki neolitu. Stanowiła podstawowy składnik diety starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian.
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›