Zupa krem z soczewicy konserwowej

Zupa krem z soczewicy konserwowej
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 15 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa do: Turcji

Aksamitny krem z soczewicy to flagowe danie kuchni tureckiej. Soczewica, jako warzywo strączkowe, ceniona jest za wysoką zawartość białka, błonnika, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Dzisiaj powiemy Ci, jak w 15 minut przyrządzić pyszną, pożywną i zdrową zupę, której podstawę stanowią ziarna soczewicy konserwowej o długości 4-5 mm. W aromatycznym, gęstym kremie zakochają się zarówno miłośnicy orientu, jak i koneserzy tradycyjnej kuchni polskiej.


Przygotowanie

W szklance wody (250 ml) rozpuść kostkę rosołową. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj całą zawartość puszki pomidorów w sosie własnym oraz przyprawy. Mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Odcedź dwie puszki soczewicy konserwowej i wrzuć ziarna na patelnię. Podgrzewaj całość przez około 5 minut. Następnie przełóż do garnka lub innego naczynia i blenduj aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem wlej do garnka (jeśli blendowałeś go w innym naczyniu), dodaj bulion, całość podgrzej i zabiel małym kubkiem śmietany. Zupa gotowa!


Z czym to się je?

  • Z grzankami z białego pieczywa
  • Z groszkiem ptysiowym
  • Z ciepłymi, indyjskimi chlebkami naan
  • Z chlebkiem pita
  • Z paluszkami z ciasta francuskiego

Rolnik radzi

  • Do blendowania pulpy pomidorowej najlepiej użyć blendera z funkcją szatkowania w zamkniętym naczyniu.
  • Zupę możesz posypać surowym, drobno posiekanym czosnkiem, oprószyć słodką papryką, skropić sokiem z cytryny oraz polać kilkoma kroplami oliwy, by podkreślić orientalny charakter dania.
  • Jeśli lubisz pikantne zupy, dodaj do kremu więcej pieprzu i ostrej papryki.
  • Zimą krem podawaj gorący, a w ciepłe dni - po delikatnym podgrzaniu lub lekko schłodzony.

Czy wiesz, że...
Soczewica uprawiana jest na świecie od ponad 10 000 lat, a w Polsce od epoki neolitu. Stanowiła podstawowy składnik diety starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›