Rolnik

Szarlotka z gotowych jabłek prażonych

27 czerwca 2017

Kulinarna wyprawa do: Polski i Francji

Szarlotka, zwana również jabłecznikiem, należy do ulubionych deserów Polaków i Francuzów. Sekret udanej szarlotki to kruche ciasto i aromatyczne, słodko-kwaśne jabłka prażone.

Dzisiaj powiemy Ci, jak szybko przyrządzić idealnie kruchą, pachnącą letnimi jabłkami, wanilią i masłem, tradycyjną szarlotkę, która przypomni Ci najpyszniejsze smaki babcinej kuchni. Owoce możesz uprażyć samodzielnie albo wybrać gotowe, prażone jabłka Rolnik w litrowym słoiku.


Składniki

  • słoik 1 l prażonych jabłek Rolnik
  • 600 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 g tartej bułki
  • cukier puder

Przygotowanie

Składniki na ciasto (wszystko oprócz jabłek, bułki tartej i cukru pudru) ugniataj do momentu uzyskania pokaźnych rozmiarów kuli. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na około 45 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części. Po rozwałkowaniu, jedną część rozłóż na płaskiej blaszce o wymiarach około 24x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ciasto bułką tartą i ułóż na nim prażone jabłka. Drugą, rozwałkowaną część ciasta delikatnie ułóż na warstwie jabłek. Szarlotkę wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 50 minut. Po ostygnięciu, posyp ciasto cukrem pudrem. Szarlotka gotowa! 


Z czym to się je?

  • Z kawą, herbatą lub mlekiem – jako tradycyjny deser
  • Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną – po wcześniejszym podgrzaniu szarlotki
  • Z sosem czekoladowym

Rolnik radzi

  • Do polskiej szarlotki możesz dodać przyprawy korzenne - np. cynamon i/lub goździki.
  • Schłodzenie ciasta w lodówce ułatwi Ci krojenie na kawałki.
  • Jeśli lubisz ciasta "fit", wyeliminuj z przepisu cukier albo dodaj brązowy w mniejszej ilości.
  • Tradycyjną mąkę pszenną możesz zastąpić np. mąką jaglaną, kukurydzianą lub z pełnego przemiału - w zależności od preferencji.

Czy wiesz, że...
Nazwa "szarlotka" prawdopodobnie pochodzi od przydomku rosyjskiej carycy - Aleksandry Fiodorowej, zwanej Charlottą Pruską. Ciasto miał wynaleźć francuski cukiernik Marie-Antoine Carême.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›