Rolnik

Sałatka z selerem konserwowym

Sałatka z selerem konserwowym
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 10 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa do: Polski

Sałatka z selerem konserwowym, wędzonym kurczakiem i soczystym ananasem to bardzo smaczne, błyskawiczne w przyrządzeniu danie o nieco egzotycznym, słodko-kwaśnym smaku i wyrazistym aromacie. Specjalnie dobrane składniki tworzą unikalną kompozycję – taką, która nigdy się nie nudzi i zachęca do eksperymentowania z dodatkami.

Tę pyszną, sycącą sałatkę przygotujesz z zaledwie kilku produktów, spośród których najważniejszy jest seler. To idealna propozycja na lunch w pracy, szybką kolację czy oryginalną przystawkę podczas przyjęcia.


Przygotowanie

Obierz kurczaka i podziel mięso na małe fragmenty. Paprykę, ananasa i ser pokrój w kostkę. Odsącz seler i pokrój. Poszatkuj natkę pietruszki. Umieść składniki w półmiskach, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Danie gotowe! 


Z czym to się je?

  • Ze świeżym pieczywem
  • Z pieczonymi mięsami (w wersji bez kurczaka) – jako dodatek obiadowy

Rolnik radzi

  • Sos podawaj osobno - aby każdy mógł sam zdecydować o intensywności czosnkowego smaku i zapachu dania.
  • Zamiast kurczaka możesz użyć szynki konserwowej, a zamiast ananasa - rodzynek lub winogron.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej sycące danie, dodaj do sałatki ugotowane na twardo, drobno pokrojone jajko oraz/lub ulubioną roślinę strączkową, np. groszek lub czerwoną fasolę.
  • Jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do sałatki pora.
  • Pamiętaj, by seler odcisnąć na sicie – nadmiar marynaty sprawi, że sałatka będzie kwaśna.
  • Sałatka będzie wyglądać efektowniej, jeśli ułożysz składniki warstwowo w przeźroczystych półmiskach.
  • Przed podaniem, włóż sałatkę do lodówki na minimum pół godziny.
  • Słoik selera konserwowego warto mieć zawsze w domowej spiżarni, aby móc szybko przygotować sałatkę, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście.

Czy wiesz, że...
Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat. W starożytności stosowany był w celach rytualnych. Zwycięzców słynnych igrzysk nemejskich nagradzano wieńcami plecionymi z liści selera.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›