Rolnik

Macedońska crostata z konfiturą figową

Macedońska crostata z konfiturą figową
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 60 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa do: Macedonii

Crostata to wywodząca się z Włoch, klasyczna tarta z charakterystyczną, kruchą "kratką" na górze. Dzisiaj powiemy Ci, jak przyrządzić jej bałkańską wersję – z wyśmienitą konfiturą z macedońskich fig Rolnik. Dojrzewające w macedońskich sadach owoce są wyjątkowo słodkie, a przy tym przyjemnie kwaskowate. Crostata z konfiturą figową pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Przyrządzenie włoskiej tarty jest bardzo proste i szybkie, a przepis zachęca do eksperymentowania z dodatkami – zarówno słodkimi, jak i słonymi.


Przygotowanie

Przygotuj foremkę na tartę i dużą miskę. Do miski wrzuć cukier, masło, mąkę, jedno całe jajko i jedno żółtko. Ugnieć składniki. Ciasto podziel na trzy części - dwie z nich to spód, który po rozwałkowaniu nałóż na foremkę. Ułożone na foremce ciasto posmaruj równo konfiturą. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij na paski i ułóż na górze. Otrzymaną w ten sposób „kratkę” posmaruj białkiem. Crostatę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut (35 minut w nowoczesnych piekarnikach z termoobiegiem). Wyjmij tartę i po wystygnięciu posyp ją cukrem pudrem. Gotowe! 


Z czym to się je?

  • Z kawą lub herbatą – na podwieczorek, śniadanie i podczas towarzyskich spotkań

Rolnik radzi

  • Do przygotowania crostaty potrzebować będziesz okrągłej, płaskiej foremki. Warto ją kupić, bo z pewnością wykorzystasz ją nie jeden raz.
  • Na konfiturze możesz dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. figi, morele, śliwki, wiśnie albo maliny.
  • Konfiturę figową możesz zastąpić ulubionym dżemem, np. pomarańczowym Rolnik albo słonymi dodatkami – takimi, które dodajesz do pizzy.
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie smaki, dodaj więcej konfitury niż w przepisie.
  • Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 

Czy wiesz, że...
Do wyrobienia ciasta na crostatę nie potrzebujesz żadnych urządzeń. Ręczne zagniecenie wszystkich składników zajmie Ci zaledwie kilka minut.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›