Macedońska crostata z konfiturą figową
Składniki
- 1 słoik konfitury z fig macedońskich Rolnik
- 300 g mąki tortowej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 białko do ciasta
- 1 białko do smarowania
- 125 g cukru
- cukier puder do posypania
Kulinarna wyprawa do: Macedonii
Crostata to wywodząca się z Włoch, klasyczna tarta z charakterystyczną, kruchą "kratką" na górze. Dzisiaj powiemy Ci, jak przyrządzić jej bałkańską wersję – z wyśmienitą konfiturą z macedońskich fig Rolnik. Dojrzewające w macedońskich sadach owoce są wyjątkowo słodkie, a przy tym przyjemnie kwaskowate. Crostata z konfiturą figową pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok.
Przyrządzenie włoskiej tarty jest bardzo proste i szybkie, a przepis zachęca do eksperymentowania z dodatkami – zarówno słodkimi, jak i słonymi.
Przygotowanie
Przygotuj foremkę na tartę i dużą miskę. Do miski wrzuć cukier, masło, mąkę, jedno całe jajko i jedno żółtko. Ugnieć składniki. Ciasto podziel na trzy części - dwie z nich to spód, który po rozwałkowaniu nałóż na foremkę. Ułożone na foremce ciasto posmaruj równo konfiturą. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij na paski i ułóż na górze. Otrzymaną w ten sposób „kratkę” posmaruj białkiem. Crostatę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut (35 minut w nowoczesnych piekarnikach z termoobiegiem). Wyjmij tartę i po wystygnięciu posyp ją cukrem pudrem. Gotowe!
Z czym to się je?
- Z kawą lub herbatą – na podwieczorek, śniadanie i podczas towarzyskich spotkań
Rolnik radzi
- Do przygotowania crostaty potrzebować będziesz okrągłej, płaskiej foremki. Warto ją kupić, bo z pewnością wykorzystasz ją nie jeden raz.
- Na konfiturze możesz dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. figi, morele, śliwki, wiśnie albo maliny.
- Konfiturę figową możesz zastąpić ulubionym dżemem, np. pomarańczowym Rolnik albo słonymi dodatkami – takimi, które dodajesz do pizzy.
- Jeśli lubisz bardzo słodkie smaki, dodaj więcej konfitury niż w przepisie.
- Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Czy wiesz, że...
Do wyrobienia ciasta na crostatę nie potrzebujesz żadnych urządzeń. Ręczne zagniecenie wszystkich składników zajmie Ci zaledwie kilka minut.
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›