Żurek domowy
Składniki
- 400 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 suszone grzybki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 0,2 l kwaśnej śmietany
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
Do przygotowania polecamy nasz Żurek na zakwasie koncentrat 370 ml
Sposób przygotowania
Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na oleju. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem.
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›