Wołowina z ciecierzycą i jarmużem
Składniki
- 300g polędwicy wołowej
- 200g ciecierzycy z puszki Rolnik
- 50g jarmużu
- 2 pomidory (ok. 300g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml czerwonego półwytrawnego wina
- 200-400ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
Przygotowanie
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Wołowinę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie obsmażyć z każdej strony. Dodać posiekany czosnek.
Wlać całe wino i połowę wody i dusić do miękkości (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). Do miękkiej wołowiny dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i odpowiednio przyprawić.
Po 5 minutach dodać ciecierzycę oraz posiekany jarmuż.
Wołowinę można podawać z ulubionymi dodatkami jak ryż, kasza, ziemniaki czy chleb.
Autor: p. Magdalena Romek
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›