Wegańska zupa chrzanowa
Składniki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2-3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny
- 200g tartego chrzanu ze słoiczka marki Rolnik
- prażona cebulka i kiełki rzodkiewki do posypania
- olej do smażenia
Pokroić warzywa. W dużym garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem, kulkami ziarna angielskiego i liśćmi laurowymi. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Chwilę smażyć. Wlać 2 litry wody i wsypać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Umieścić w garnku opakowanie tartego chrzanu i zblendować całość do jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić. Umieść zupę w talerzu i posyp prażoną cebulką oraz kiełkami rzodkiewki.
Autor: p. Patryk Jaworski
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›