Wegańska zupa chrzanowa

Wegańska zupa chrzanowa
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 45 minut

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny
  • 200g tartego chrzanu ze słoiczka marki Rolnik
  • prażona cebulka i kiełki rzodkiewki do posypania
  • olej do smażenia

Pokroić warzywa. W dużym garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem, kulkami ziarna angielskiego i liśćmi laurowymi. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Chwilę smażyć. Wlać 2 litry wody i wsypać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Umieścić w garnku opakowanie tartego chrzanu i zblendować całość do jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić. Umieść zupę w talerzu i posyp prażoną cebulką oraz kiełkami rzodkiewki. 

Autor: p. Patryk Jaworski

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›