Terrine ze śledziem, piklami i ćwikłą

Terrine ze śledziem, piklami i ćwikłą
  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania kilka godzin

Składniki


Przygotowanie

Foremkę małą aluminiową 19x9 cm wyłożyć całą folią spożywczą.

Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin żeby nie były takie słone.

Następnie przełożyć na sitko do odsączenia.

Łyżeczkę żelatyny zalać łyżką zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Dodać trzy łyżki gorącej wody i rozpuścić całość w mikrofalówce. Dodać trzy łyżki śmietany i zahartować żelatynę. Wlać całość do 300 g śmietany. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzić na sitku. Na dno foremki ze śledziami wyłożyć trzy łyżki śmietany, ułożyć pikle i ponownie śmietanę. Wstawić do lodówki.

Drugą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w wodzie i dodać 100 g śmietany do zahartowania. Dodać ćwikłę z chrzanem i wymieszać. Wlać na stężałą warstwę w foremce. Przykryć dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawić do lodówki​ na​ kilka godzin. Udekorować koperkiem i piklami.

Autor: p. Magdalena Kaczmarek

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›