Terrine ze śledziem, piklami i ćwikłą
Składniki
- 5 płatów śledzi matias
- 400g śmietany 18%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 295g pikli warzywnych/cebulka, korniszony mini, kukurydza mini, marchewka plastry Rolnik
- 3 łyżki ćwikły z chrzanem Rolnik
- koper do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie
Foremkę małą aluminiową 19x9 cm wyłożyć całą folią spożywczą.
Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin żeby nie były takie słone.
Następnie przełożyć na sitko do odsączenia.
Łyżeczkę żelatyny zalać łyżką zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Dodać trzy łyżki gorącej wody i rozpuścić całość w mikrofalówce. Dodać trzy łyżki śmietany i zahartować żelatynę. Wlać całość do 300 g śmietany. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzić na sitku. Na dno foremki ze śledziami wyłożyć trzy łyżki śmietany, ułożyć pikle i ponownie śmietanę. Wstawić do lodówki.
Drugą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w wodzie i dodać 100 g śmietany do zahartowania. Dodać ćwikłę z chrzanem i wymieszać. Wlać na stężałą warstwę w foremce. Przykryć dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować koperkiem i piklami.
Autor: p. Magdalena Kaczmarek
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›