Tartinki z tatarem z łososia i korniszonów
Składniki
- 200g herbatników
- 130g masła
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- 300g łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki soku z cytryny
- słoik ogórków z chilli Rolnik
- pęczek koperku
- ½ łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie
Spód
Herbatniki pokruszyć na pył w blenderze, dodać stopione masło i musztardę. Wymieszać. Masą wykleić małe foremki do tartinek ( wyłożone pergaminem lub folią spożywczą może łatwiej. Podpiec w piekarniku 15 min w 170 stopni. Jeśli nie ma małych foremek, można zrobić spód w dużej, prostokątnej formie, a potem okrągłą wykrawaczką do ciastek lub szklanką wyciąć kółka.
Tatar
Rybę drobno posiekać. Skropić cytryną. Dodać pieprz, sól i musztardę. Posiekać koperek. Ogórki posiekać drobno w kostkę. Wymieszać z rybą. Tatar układać na spodzie tartinek najlepiej przed samym podaniem. Ozdobić gałązka kopru i pokrojonym w bardzo cienkie plastry ogórkiem. Oprószyć pieprzem. Do momentu podania przechować w lodówce.
Można ozdobić kawałkiem chili
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›