Tartinki z tatarem z łososia i korniszonów

Tartinki z tatarem z łososia i korniszonów
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 30 minut

Składniki

  • 200g herbatników
  • 130g masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • 300g łososia wędzonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słoik ogórków z chilli Rolnik
  • pęczek koperku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Spód

Herbatniki pokruszyć na pył w blenderze, dodać stopione masło i musztardę. Wymieszać. Masą wykleić małe foremki do tartinek ( wyłożone pergaminem lub folią spożywczą może łatwiej. Podpiec w piekarniku 15 min w 170 stopni. Jeśli nie ma małych foremek, można zrobić spód w dużej, prostokątnej formie, a potem okrągłą wykrawaczką do ciastek lub szklanką wyciąć kółka.


Tatar

Rybę drobno posiekać. Skropić cytryną. Dodać pieprz, sól i musztardę. Posiekać koperek. Ogórki posiekać drobno w kostkę. Wymieszać z rybą. Tatar układać na spodzie tartinek najlepiej przed samym podaniem. Ozdobić gałązka kopru i pokrojonym w bardzo cienkie plastry ogórkiem. Oprószyć pieprzem. Do momentu podania przechować w lodówce.

Można ozdobić kawałkiem chili

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›