Tamaryndowe krewetki z pastą warzywną, curry i sambalem
Składniki
- 500g oczyszczonych krewetek
- papryka chili Rolnik - 1/4 słoiczka
- 1 czerwona papryka
- papryka czereśniowa Rolnik 1/2 słoiczka
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru palmowego
- kolendra
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 kropla oleju archaidowego (do smażenia)
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- pasta warzywna z nutką curry Rolnik
- 1/4 szklanki gorącej wody
- odrobina sambalu
- makaron ryżowy
Na 1 kropli oleju podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Dodać paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos: Połączyć i wymieszać wodę, sos rybny, pastę warzywną Rolnik i pastę tamaryndową. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać z ugotowanym ryżowym makaronem i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.
Autor: p. Mariusz Ziora
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›