Sernik czekoladowy z żurawiną bez pieczenia
- Poziom trudności Średnie
- Czas przygotowania 60 minut
Składniki
- 250g herbatników
- 120g masła
- 60g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 220g serka śmietankowego (łaciate, philadelphia) w temperaturze pokojowej
- 150g cukru pudru
- 250 g czekolady 60-70%
- 1 słoik żurawiny Rolnik
Przygotowanie
Herbatniki pokrusz w blenderze. Masło stop w garnku razem z czekoladą.
Kiedy wystygnie, dodaj do herbatników. Wymieszaj herbatniki z masłem i gotową masą wyklej wyłożoną pergaminem tortownicę ok. 22-24 cm.
Za pomocą szklanki dokładnie dociskaj spód.
Wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Wystudź. Upewnij się, że nie jest ciepła bo inaczej serek się zważy.
Serek umieść w misce i ubijając mikserem 2 minuty + *ew. przyprawy. Dodaj cukier puder i ponownie ubij na puszystą masę. Dodaj czekoladę i ubijaj jeszcze 2-3 minuty.
Z lodówki wyjmij spód. Jego wierzch posmaruj połową żurawiny. Na wierzch wyłóż delikatnie masę. Wierzch wyrównaj. Możesz wierzch przyozdobić kleksami żurawiny.
* niekoniecznie, do wyboru.
Sernik przykryj folią i chłodź ok. 4h. Krój ostrym nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›