Sernik czekoladowy z żurawiną bez pieczenia

  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania 60 minut

Składniki

  • 250g herbatników
  • 120g masła
  • 60g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 220g serka śmietankowego (łaciate, philadelphia) w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru pudru
  • 250 g czekolady 60-70%
  • 1 słoik żurawiny Rolnik

Przygotowanie

Herbatniki pokrusz w blenderze. Masło stop w garnku razem z czekoladą.

Kiedy wystygnie, dodaj do herbatników. Wymieszaj herbatniki z masłem i gotową masą wyklej wyłożoną pergaminem tortownicę ok. 22-24 cm.

Za pomocą  szklanki dokładnie dociskaj spód.

Wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Wystudź. Upewnij się, że nie jest ciepła bo inaczej serek się zważy.

Serek umieść w misce i ubijając mikserem 2 minuty + *ew. przyprawy. Dodaj cukier puder i ponownie ubij na puszystą masę. Dodaj czekoladę i ubijaj jeszcze 2-3 minuty.

Z lodówki wyjmij spód. Jego wierzch posmaruj połową żurawiny. Na wierzch wyłóż delikatnie masę. Wierzch wyrównaj. Możesz wierzch przyozdobić kleksami żurawiny.

* niekoniecznie, do wyboru.

Sernik przykryj folią i chłodź ok. 4h. Krój ostrym nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›