Sałatka z Quinoa
Składniki
- 2 garści roszponki
- olej roślinny np. z orzechów włoskich
- 1 puszka Quinoa konserwowa marki Rolnik (150g)
- 1 fioletowa marchewka
- 2 gruszki w occie marki Rolnik
- 1/2 owocu granatu
- 100g sera koziego twarogowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu zblendować do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulować sokiem z pomarańczy). Marchewkę wyciąć przy pomocy julienne lub temperówki do warzyw. Gruszki wyciągnąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ser kozi pokroić w kostkę. Z granatu wyłuskać ziarenka. Kaszę połączyć z połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie z roszponką, marchewką, gruszkami, serem i ziarenkami granatu. Całość polewać pozostałym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.
Autor: p. Justyna Kopka
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›