Kartka wielkanocna Kartka wielkanocna

Sałatka z Quinoa

Sałatka z Quinoa
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 30 minut

Składniki

  • 2 garści roszponki
  • olej roślinny np. z orzechów włoskich
  • 1 puszka Quinoa konserwowa marki Rolnik (150g)
  • 1 fioletowa marchewka
  • 2 gruszki w occie marki Rolnik
  • 1/2 owocu granatu
  • 100g sera koziego twarogowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz

Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu zblendować do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulować sokiem z pomarańczy). Marchewkę wyciąć przy pomocy julienne lub temperówki do warzyw. Gruszki wyciągnąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ser kozi pokroić w kostkę. Z granatu wyłuskać ziarenka. Kaszę połączyć z połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie z roszponką, marchewką, gruszkami, serem i ziarenkami granatu. Całość polewać pozostałym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.

Autor: p. Justyna Kopka

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›