Przekładaniec biszkoptowy
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- kostka masła
- drylowane czereśnie w słoiku Rolnik
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Pianę wymieszać z żółtkami. Następnie wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i sodą oczyszczoną. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22x38 cm. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować i upiec na blasze o wymiarach 22x38 cm, według zaleceń z opakowania.
Krem:
Budyń ugotować na mleku. Masło utrzeć na puch. Ucierając masło, dodawać systematycznie po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem podzielić na 2 części. Czereśnie przełożyć na sitko i odsączyć nadmiar soku. Biszkopt posmarować połową kremu budyniowego. Następnie wyłożyć część czereśni. Przykryć ciastem francuskim. Ponownie posmarować pozostałym kremem i wyłożyć czereśnie. Przykryć drugim ciastem francuskim.
Autor: p. Justyna Dąbek
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›