Piramida croquembouche z nadzieniem ananasowym
Składniki
- 150g wody
- 150ml mleka
- 155g masła
- 5g cukru
- 225g mąki przennej
- 6 całych jaj
- szczypta soli
- Ananas w puszce marki Rolnik
- Cukier puder
- Śmietanka 36%
- Cukier drobny - na karmel
Ciasto: Wodę, mleko, sól i masło zagotować w rondelku. Do mieszanki dodać mąkę mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto chwilę schłodzić. Do ciasta dodać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Ciasto przełożyć do szprycy i uformować małe ptysie. Przygotowane ptysie piec 30 min w 170 stopniach, a następnie 10 min w 160 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić. Krem ananasowy: Ananasy zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do garnka i dodać 3 łyżeczki żelatyny. Mieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Śmietankę 36% ubić i dodać do niej zimny mus ananasowy. Dokładnie wymieszać. Ostudzone ptysie naszprycować ananasowym kremem. Karmel: Na bardzo wolnym ogniu rozpuścić cukier (nie wolno mieszać!) do uzyskania bursztynowego koloru.
Na stożek wykonany z tekturki należy przykleić ptysie. Zamoczyć kulki do połowy w karmelu i docisnąć do stożka. Posypać całość cukrem pudrem.
Autor: p. Aleksandra Sawicka
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›