Piramida croquembouche z nadzieniem ananasowym

Piramida croquembouche z nadzieniem ananasowym
  • Poziom trudności Trudne
  • Czas przygotowania 90 minut

Składniki

  • 150g wody
  • 150ml mleka
  • 155g masła
  • 5g cukru
  • 225g mąki przennej
  • 6 całych jaj
  • szczypta soli
  • Ananas w puszce marki Rolnik
  • Cukier puder
  • Śmietanka 36%
  • Cukier drobny - na karmel

Ciasto: Wodę, mleko, sól i masło zagotować w rondelku. Do mieszanki dodać mąkę mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto chwilę schłodzić. Do ciasta dodać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Ciasto przełożyć do szprycy i uformować małe ptysie. Przygotowane ptysie piec 30 min w 170 stopniach, a następnie 10 min w 160 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić. Krem ananasowy: Ananasy zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do garnka i dodać 3 łyżeczki żelatyny. Mieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Śmietankę 36% ubić i dodać do niej zimny mus ananasowy. Dokładnie wymieszać. Ostudzone ptysie naszprycować ananasowym kremem. Karmel: Na bardzo wolnym ogniu rozpuścić cukier (nie wolno mieszać!) do uzyskania bursztynowego koloru.

Na stożek wykonany z tekturki należy przykleić ptysie. Zamoczyć kulki do połowy w karmelu i docisnąć do stożka. Posypać całość cukrem pudrem. 


Autor: p. Aleksandra Sawicka

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›