Pierniczki kolorowe
Składniki
- 120g masła
- 600g mąki przennej
- 100g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Luna de Miel
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1 jajko
- lukier
- pisaki do malowania wzorków
W garnku roztopić masło. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło, miód i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite i miękkie. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem lub ozdobić kolorowymi pisakami.
Autor: p. Angelika Szlęzak
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›