Pasztet z kapusty kiszonej
Składniki
- 900ml kapusty kwaszonej Rolnik
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
- słodka wędzona papryka do smaku
Przygotowanie
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić i ostudzić.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie w gorącej wodzie.
Przełożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości.
Soczewicę przełożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie.
Kaszę jaglaną i soczewicę po ugotowaniu dokładnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Pestki słonecznika zmiksować. 3 łyżki odłożyć.
Kapustę, kaszę jaglaną i soczewicę zmiksować.
Przełożyć do miski. Dodać zmiksowany słonecznik, natkę pietruszki.
Przyprawić do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
2 formy keksowe posmarować olejem i wysypać odłożonym
zmiksowanym słonecznikiem. Do foremek przełożyć masę. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 50 minut w 190 st C. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 190 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić i pozostawić w lodówce na całą noc.
Autor: p. Katarzyna Sycik
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›