Pasztet z kapusty kiszonej

Pasztet z kapusty kiszonej
  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania 90 minut

Składniki

  • 900ml kapusty kwaszonej Rolnik
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • słodka wędzona papryka do smaku

Przygotowanie

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić i ostudzić.

Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie w gorącej wodzie.

Przełożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości.

Soczewicę przełożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie.

Kaszę jaglaną i soczewicę po ugotowaniu dokładnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Pestki słonecznika zmiksować. 3 łyżki odłożyć.

Kapustę, kaszę jaglaną i soczewicę zmiksować.

Przełożyć do miski. Dodać zmiksowany słonecznik, natkę pietruszki.

Przyprawić do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

2 formy keksowe posmarować olejem i wysypać odłożonym

zmiksowanym słonecznikiem. Do foremek przełożyć masę. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 50 minut w 190 st C. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 190 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić i pozostawić w lodówce na całą noc.

Autor: p. Katarzyna Sycik

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›