Makaron penne z sosem z pomidorów z puszki i parmezanem
Składniki
- 2 puszki pomidorów całych w sosie własnym Rolnik
- 1 paczka makaronu penne wysokiej jakości
- 125-180 g parmezanu
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 natka pietruszki
- 1/2 główki polskiego czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 szczypty soli
Kulinarna wyprawa do: Włoch
Makaron z sosem pomidorowym to jedno najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie - w sam raz, gdy po powrocie z pracy brakuje Ci czasu na kulinarne popisy. Dzisiaj powiemy Ci, jak przygotować makaron penne z sosem ze słodkich pomidorków z puszki i aromatycznym parmezanem.
Delikatny smak i jedwabistą konsystencję naszego sosu pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Penne, przez swoją wielkość i kształt, smakuje zupełnie inaczej niż spaghetti. Jeśli lubisz włoską kuchnię i makarony, koniecznie spróbuj tej propozycji!
Przygotowanie
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i paprykę. Dodaj posiekany czosnek i całą zawartość puszek z pomidorami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotuj sos przez ok. 30-40 minut często mieszając. Po odparowaniu części wody, do sosu dodaj około 3/4 startego parmezanu. Mieszaj aż sos stanie się gęsty. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż na talerze. Polej sosem, skrop oliwą, posyp posiekaną pietruszką i obficie parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii.
Z czym to się je?
- Samodzielnie - ze świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek, świeżymi ziołami i parmezanem
Rolnik radzi
- Jeśli chcesz zachować ładne, duże kawałki pomidorów w sosie, w trakcie gotowania mieszaj go możliwie najrzadziej i bardzo delikatnie.
- Jeżeli chcesz uzyskać gładki sos (np. dla dziecka), zmiksuj go przed podaniem.
- Sos dopraw na koniec wedle uznania - możesz dodać chili lub więcej ziół.
- Zamiast tradycyjnego, pszennego makaronu penne możesz użyć penne bezglutenowego.
- Makaron powinien być jak najwyższej jakości, najlepiej produkcji włoskiej.
- Makaron penne należy gotować al dente, czyli na półtwardo. Obniża to jego indeks glikemiczny i sprawia, że danie jest łatwiej trawione.
Czy wiesz, że...
Makaron penne występuje w dwóch postaciach – rurek rowkowatych (penne rigate) oraz rurek gładkich (penne lisce).
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›