Kartka wielkanocna Kartka wielkanocna

Makaron penne z sosem z pomidorów z puszki i parmezanem

Makaron penne z sosem z pomidorów z puszki i parmezanem
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 60 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa do: Włoch

Makaron z sosem pomidorowym to jedno najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie - w sam raz, gdy po powrocie z pracy brakuje Ci czasu na kulinarne popisy. Dzisiaj powiemy Ci, jak przygotować makaron penne z sosem ze słodkich pomidorków z puszki i aromatycznym parmezanem.

Delikatny smak i jedwabistą konsystencję naszego sosu pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Penne, przez swoją wielkość i kształt, smakuje zupełnie inaczej niż spaghetti. Jeśli lubisz włoską kuchnię i makarony, koniecznie spróbuj tej propozycji!


Przygotowanie

Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i paprykę. Dodaj posiekany czosnek i całą zawartość puszek z pomidorami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotuj sos przez ok. 30-40 minut często mieszając. Po odparowaniu części wody, do sosu dodaj około 3/4 startego parmezanu. Mieszaj aż sos stanie się gęsty. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż na talerze. Polej sosem, skrop oliwą, posyp posiekaną pietruszką i obficie parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii.  


Z czym to się je?

  • Samodzielnie - ze świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek, świeżymi ziołami i parmezanem

Rolnik radzi

  • Jeśli chcesz zachować ładne, duże kawałki pomidorów w sosie, w trakcie gotowania mieszaj go możliwie najrzadziej i bardzo delikatnie.
  • Jeżeli chcesz uzyskać gładki sos (np. dla dziecka), zmiksuj go przed podaniem.
  • Sos dopraw na koniec wedle uznania - możesz dodać chili lub więcej ziół.
  • Zamiast tradycyjnego, pszennego makaronu penne możesz użyć penne bezglutenowego.
  • Makaron powinien być jak najwyższej jakości, najlepiej produkcji włoskiej.
  • Makaron penne należy gotować al dente, czyli na półtwardo. Obniża to jego indeks glikemiczny i sprawia, że danie jest łatwiej trawione. 

Czy wiesz, że...
Makaron penne występuje w dwóch postaciach – rurek rowkowatych (penne rigate) oraz rurek gładkich (penne lisce).

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›