Chleb z pastą z suszonych pomidorów
Składniki
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 1 łyżeczka cukru
- 50g drożdży
- 500g mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- jajko do smarowania
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju Rolnik
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego Rolnik
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- czarnuszka
Przygotowanie
W ½ ciepłej wody rozpuścić cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki
Zaczyn pozostawić na ok. 15 min. w ciepłym miejscu (do wyrośnięcia). W tym czasie należy rozpuścić masło.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę, mąkę, sól oraz rozpuszczone masło. Całość wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Następnie uformować je w kształt kuli, wstawić do miseczki wysypanej mąką, przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W między czasie należy przygotować pastę pomidorową. Pomidory suszone (razem z olejem), koncentrat pomidorowy i żurawinę - zmiksować na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 40x30cm. Ciasto posmarować pastą pomidorową, zostawiając z każdej strony ok. 2cm brzeg, na który nie nakładamy pasty.
Zawijając delikatnie brzegi ciasta i należy zwinąć je w tzw. roladę. Następnie roladę naciąć ostrym nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec. Powstałe dwie części zapleść ze sobą w warkocz).
Chleb wstawić do blaszki o wym. 12x39cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować go roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 20 min. a kolejno wstawić go do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec ok. 50 minut.
Autor: p. Marzena Jedlińska
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›