Blok z borówką i masłem orzechowym

Blok z borówką i masłem orzechowym
  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania 90 minut

Składniki

  • 200g herbatników
  • 130g masła (stopionego)
  • 150g cukru pudru
  • 250g masła orzechowego (słone lub nie solone)
  • 1 słoik borówki Rolnik
  • Polewa lukier (woda, cukier puder, sok z cytryny)

Spód

Herbatniki pokruszyć w blenderze na grubsze kawałki nie na pył, dodać masło orzechowe i stopione masło.

Wymieszać w blenderze. Dodać 3-4 łyżki borówki Rolnik. Przygotować formę,ok. 9x13. Wyłożyć pergaminem.

Masę wyłożyć na pergamin, wyrównać  dociskając dokładnie. Schłodzić w lodówce.


Polewa:

W Tym czasie przygotować polewę.

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i dodać masło orzechowe. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.

Gotową polewę wylać na zastygnięty spód.

Schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażarce na 1h


Uwagi!

Zamiast cukru można też dać miód- 100g. Można dodać orzechy.

Można też zrobić wersję w ten sposób, że borówkę  rozsmarować na masie z herbatników, a potem zalać polewą, ale nie gwarantuje efektu bo nie wiem czy to się ładnie zgra. Można zrobić dwie wersje i zobaczyć.

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›