Blok z borówką i masłem orzechowym
Składniki
- 200g herbatników
- 130g masła (stopionego)
- 150g cukru pudru
- 250g masła orzechowego (słone lub nie solone)
- 1 słoik borówki Rolnik
- Polewa lukier (woda, cukier puder, sok z cytryny)
Spód
Herbatniki pokruszyć w blenderze na grubsze kawałki nie na pył, dodać masło orzechowe i stopione masło.
Wymieszać w blenderze. Dodać 3-4 łyżki borówki Rolnik. Przygotować formę,ok. 9x13. Wyłożyć pergaminem.
Masę wyłożyć na pergamin, wyrównać dociskając dokładnie. Schłodzić w lodówce.
Polewa:
W Tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i dodać masło orzechowe. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Gotową polewę wylać na zastygnięty spód.
Schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażarce na 1h
Uwagi!
Zamiast cukru można też dać miód- 100g. Można dodać orzechy.
Można też zrobić wersję w ten sposób, że borówkę rozsmarować na masie z herbatników, a potem zalać polewą, ale nie gwarantuje efektu bo nie wiem czy to się ładnie zgra. Można zrobić dwie wersje i zobaczyć.
SMACZNEGO!
Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›