Kartka wielkanocna Kartka wielkanocna

Aromatyczny bigos wegetariański z kwaszonej kapusty

Aromatyczny bigos wegetariański z kwaszonej kapusty
  • Poziom trudności Średnie
  • Czas przygotowania 150 minut

Składniki


Kulinarna wyprawa do: Europy Środkowo-Wschodniej

Bigos to licząca setki lat, tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej, której bazę stanowi kapusta. Najczęściej danie wzbogaca się mięsiwem, aby było treściwe i tłuste, jednak dodatki mięsne wcale nie są podstawą udanego bigosu. Rządzi tu zasada "ile domów, tyle przepisów".

Dzisiaj podpowiemy Ci, jak przyrządzić domowy bigos wegetariański, który zachwyci niejednego mięsożercę i konesera aromatycznej kuchni myśliwskiej. Jest idealnie kwaśny, wyraziście doprawiony, pachnący śliwkami i grzybami. Zaskoczy Twoich bliskich podczas uczty wigilijnej i na co dzień. Do przyrządzenia pysznego bigosu wegetariańskiego możesz użyć kwaszonej kapusty Rolnik – o idealnie wyważonym poziomie kwaśności.


Przygotowanie

W garnku podgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, pieczarki oraz wszystkie, sypkie przyprawy (oprócz cukru i czarnuszki). Smaż często mieszając. Odcedź kapustę kwaszoną, posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj posiekane na duże, nieregularne kawałki śliwki, pomidory suszone i uprzednio moczone w wodzie, suszone grzyby leśne. Wsyp cukier, czarnuszkę, goździki, ziele angielskie i majeranek. Na małym ogniu gotuj wszystkie składniki przez 1,5-2h, ciągle mieszając. Bigos gotowy! Przed podaniem sprawdź, czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dopraw danie wedle uznania. 


Z czym to się je?

  • Samodzielnie – jako jednogarnkowe danie
  • Ze świeżym, razowym pieczywem
  • Z mięsami i rybami - jako dodatek do obiadu, zamiast np. zasmażanej kapusty
  • Z alkoholem (czystą lub wytrawną wódką) – jako zakąska

Rolnik radzi

  • Kapusta do bigosu powinna być przyjemnie kwaśna i twarda, dlatego kapusta kwaszona Rolnik posiada umiarkowany stopień kwaśności. Jeśli wolisz jeszcze łagodniejszy smak, możesz ją przepłukać przed posiekaniem. 
  • Aby kapusta nie przywierała do dna garnka, podczas gotowania możesz co ok. 30 min. dolewać pół szklanki wody.
  • Suszone grzyby leśne należy wcześniej moczyć w wodzie – najlepiej całą noc.
  • Smak bigosu dojrzewa z czasem gotowania, dlatego unikaj ciągłego doprawiania dania, a dodatkowe przyprawy (niezawarte w przepisie) dorzuć dopiero na sam koniec, przed podaniem.
  • Do bigosu możesz dodać soczewicę, drobny groch albo inne, ulubione strączki, by danie stało się gęstsze i bardziej treściwe.
  • Zamiast śliwek suszonych, możesz użyć wędzonych.
  • Bigos możesz dodatkowo doprawić kieliszkiem wódki lub czerwonego, wytrawnego wina.
  • Bigos jest najlepszy drugiego, a nawet trzeciego dnia po przyrządzeniu, a wielokrotne odgrzewanie wydobywa z dania jeszcze więcej smaku.
  • Do przygotowania bigosu najlepiej użyć dużego garnka z grubym dnem.
  • Bigos jest gotowy wówczas, gdy wszystkie składniki są miękkie i rozpływają się w ustach.

Czy wiesz, że...
Słowo "bigos" prawdopodobnie wywodzi się z j. łacińskiego, gdzie "bi" oznacza "podwójny", a "gos" – "smak", wskazując tym samym na podstawę dania – dwa rodzaje kapusty (kiszona + świeża).

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›